Хуманитарна Приредба Предшколске установе „Дечија Кућа Бубамарица“

ХУМАНИТАРНА ПРИРЕДБА ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ „ДЕЧИЈА КУЋА БУБАМАРИЦА“
ПОД НАЗИВОМ

„БУБАМАРЦИ ТРАГОВИМА СРПСКИХ ВЕЛИКАНА“

Сваке године, већ дванаест година, један период у години резервисан је за велико срце које имају деца, запослени и родитељи Предшколске установе „Дечија кућа Бубамарица“. Дванаест година уназад Бубамарци и Бубамаре које живе у Бубамаричастој кући поносно показују колико љубави има у њиховим срцима кроз мала дешавања али и кроз велику хуманитарну приредбу којима помажу некоме коме је помоћ потребна. Наше мало претходних година помогло је:  Звечанској, Уни Савић, опремању музичке собе деци са аутизмом, Сремчици, дечаку који је могао да дише само уз одређени апарат, вишечланој породици без средстава, Павлу Шкорићу и многим другима не само кроз приредбу већ и кроз мале акције организоване током године посебно у периоду Ковида када није било могућности организовати приредбе али је наша Кућа на челу са Бубамарцима и Бубамарама проналазила начин да шири емпатију и хуманост.  

Ове године, под темом „Бубамарци траговима српских великана“, Бубамарци и Бубамаре стали су на даске које живот значе како би помогле другу који је некада као и они био Бубамарац и једном почасном Бубамарцу. У питању су деца Михајло Орешчанин и Владимир Станковић.

Михајлу је дијагностикован злоћудни тумор малог мозга. Симптоми болести појавили су се у врло кратком року од недељу дана у виду јаке главобоље са повременим повраћањем, губитком равнотеже и периферног вида, потом и кризом свести након чега је специјалистичким и дијагностичким прегледима утврђено постојање експанзивне лезије у левој церебралној хемисфери. Како би дали најбољу шансу Михајлу да победи болест, биће му потребни скупи третмани, као што је хемотерапија, радиотерапија, имуно терапија или протонска терапија. Потребно је да Михајло што пре оде на лечење у иностранство јер је време од кључног значаја за ову врсту болести. Михајло је изузетно симпатичан, енергичан и харизматичан дечак и мали фудбалер клуба Милутинац-Земун!

Владимир је рођен из уредно вођене и контролисане трудноће. У осмом месецу трудноће, на редовном прегледу је примећено да дете има проширење бочних можданих комора (вентрикуломегалиа), као и кашњење у развоју. Утврђена му је дијагноза Церебрална парализа. Владимир има изражену хипертонију (спазам), која му у комбинацији са хипотонијом онемогућава самостално седење и обављање било које активности у складу са животном доби. Спазам у мишићима, посебно рукама га и поред огромне жеље спречава у игри и хватању предмета и спутава његов психомоторни развој. Влада има проблем и са храњењем јер није у стању да нормално гута, а потребна му је и посебна исхрана ради уравнотежења метаболизма. Свакодневно иде на дефектолошке и логопедске третмане где добија терапију храњења која полако даје резултате, па он напредује на том пољу и добија на тежини и снази. Упркос свим дијагнозама, Влада је весео, бистар и стално насмејан дечак који ужива у гледању старијег брата са којим највише воли да “комуницира”.

Дана 02.03.2024. године у Студенстком граду, дотакли смо срца других како би помогли овим дивним дечацима да расту и уживају у свету у коме влада емпатичност, осећај искреног задовољаства и испуњености када помажемо другима. Надамо се да ће, и када рашире крила и одлете у свет, наши Бубамарци и Бубамаре задржати те дивне особине које их красе. Бубамаричаста кућа остаје заувек њихова кућа и биће увек уз њих и уз сваког коме је помоћ потребна.

Хвала свима који су нас подржали у овој акцији, да на нама својствен начин, радећи оно што волимо и у чему уживамо, помогнемо овој дивној деци. Захваљујући тиму Бубамарице,  деци ове дивне куће и родитељима и свим људима доброг срца, сакупили смо 540 310 динара. Сва прикупљена средства биће распоређена нашим драгим Михајлу и Владимиру. Студенстки град је и ове године подржао нашу акцију и средства намењена за организацију приредбе преусмерио на Михајла и Владимира. Хвала им на дивном гесту.

Са приредбе изашли смо препуни емоције. Поносни на нашу децу јер су заиста прави великани већ сада, пуног срца јер нашу кућу чине и окружују људи пуни емпатије, хуманости.

Још мало сличица са приредбе