Припрема за полазак у вртић

Први дан у вртићу

Полазак детета у вртић је јединствен догађај за целу породицу. Покушајте само да се сетите како сте се Ви као одрасли осећали када сте се нашли у новој и непознатој средини, на пример на новом послу. Нисте познавали простор, нисте знали шта све тачно треба да радите и шта се од Вас очекује, а изнад свега нисте познавали људе са којима треба да проведете највећи део дана.

Иако сте одрасле особе које имају искуства, сигурно сте осетили извесну дозу страха и несигурности и било вам је потребно време да се  ослободите таквог осећаја и изградите поверење у нове људе. Сад покушајте да уђете у ципеле детета које излази из познате породичне средине и улази у потпуно нову где мора да упозна простор, непознате одрасле и децу.

За већину деце то је прво одвајање од породичне средине на дуже време и то је углавном највећа животна промена од рођења детета. Дете се суочава са новим захтевима на које треба да одговори, али нема механизме да то самостално уради. Зато му је неопходна Ваша помоћ да први дани у вртићу буду лакши.

Добра припрема - корак ближе вртићу

За адаптацију је потребна адекватна припрема. У  наставку текста можете  пронаћи савете који ће Вам у том процесу помоћи.

ПРИПРЕМА РОДИТЕЉА

Дан поласка у вртић се све више ближи. Узбуђени сте, радосни, али истовремено и врло узнимерени. Полазак детета у вртић
представља и велику промену за вас родитеље. Намеће вам се низ питања: да ли ће дете плакати, како ће га други прихватити, да ли ће гаодрасли разумети итд. Помешано са осећањем страха је и осећај кривице који вам се намеће и имате утисак да остављате своје дете. Оно што је важно да упамтите јесте да од саме спремности вас родитеља за вртић умногоме зависи период адаптације. Дакле, ваша стрепња уједно повећава и несигурност и страх детета и чини га збуњеним. У таквој ситуацији дете добија супротне информације: Мама ми говори да идем у вртић јер је тамо лепо, али се плаши да ме пусти.

Зато је од велике важности да будете сигурни у своју одлуку да укључите дете у вртић. У поверењу, чак и када нисте баш сигурни (јер и ви као одрасли имате права на страх и неповерење у почетку), пред дететом оставите утисак да је све у реду.

ПРИПРЕМА ДЕТЕТА

Баш као и што је вама  одраслима угодније када знате шта вас чека у новој средини, и деца се осећају пријатније када их унапред припремите за оно што следи. Пре свега,  разговарајте са вашим дететом о новинама које следе. Представите вртић као саставни део живота. Психолошко-емоционална припрема детета за вртић има велики значај. Она подразумева развијање позитивног става и емоције према вртићу.

Сада се сигурно питате – А како моје дете да заволи вртић када га још није ни видело?

Одговор је врло једноставан-посетите вртић пре него што дете званично постане његов члан. Нека дете има времена да упозна будуће другаре и одрсле са којима ће   боравити, нека погледа  простор вртића у коме ће учити и играти се… Уколико имате довољно времена и могућности, упознајте дете и са оним што ћете Ви радити док је оно у вртићу. Одјасните детету да као што мама и тата имају свој посао на који иду сваког дана, тако и вртић представља посао који дете обавља.

Одвајање - први дан

Први и најтежи корак у процесу адаптације на вртић јесте одвајање од детета. Пре него што дође овај дан, важно је да са дететом почнете радити на развијању навика које га очекују у вртићу како бисте што више ускладили вртићки са кућним режимом живота. Ритам дана је важан сваком детету јер се уз помоћ њега дете учи правилном смењивању дневних активности и стиче осећај за време (с обзиром да деца немају јасно изграђен појам у времену и повезују га са конкретним активностима). Првих дана одвојите доста времена за спремање-много више него што мислите да је потребно, како код куће, тако и у вртићу. Како бисте код детета створили осећај припадности и континуитета, корисно је да заједно са дететом одаберите и припремите одећу за вртић, омиљени предмет или играчку, патофне, флашицу/чашу… Учините пут од куће до вртића забавним, па можете да причате или певате са дететом о нечему и то може бити неки ваш заједнички ритуал. Не морате превише причати о вртићу јер много речи уме да створи одбојност-можете зато правити планове за активности после вртића и сл.

Реакције деце на одвајање су различите. Може да плаче, вришти, држи се за Вас и ништа остало не примећује и не констатује. Немојте да вас овакав облик понашања одмах уплаши-то је чак и добар знак јер представља велики корак у развоју детета а то је свесност да се одваја од Вас и да је научило да брине за себе. Из угла праксе, подједнако често се срећемо са тешким одвајањем родитеља од детета, а не само детета од родитеља. Ви често знате бити више изгубљени и уплашени од самог детета-ето како искуство и знање одраслог у оваквим ситуацијама може и да буде ометајућифактор. Дешава се и да родитељи очекују проблем приликом одвајања од детета, али се он не појави. Дете може сасвим спонтано или уз подршку васпитача да се придружује другој деци и укључује у активност без екстремног негодовања. Зато размишљајте позитивно и очекујте најбоље уз свесност да може бити и другачије.

Приликом одвајања од детета важно је не одуговлачити превише растанак, али с друге стране ни не пожуривати дете превише. Битно је и поздравити се са дететом и обавестити дете када се враћате и тај повратак повежите са конкретном активношћу (нпр. пре спавања, после ручка и сл). Иако вама родитељима често изгледа лакше да само “побегнете“ и извучете се неприметно из вртића, то може битно утицати на осећање детета и повредити га. Када прођете крозрутине свакодневног растајања, и Ви и Ваше дете ћете знати шта да очекујете и растанци ће бити све лакши и природнији.

Не заборавите - нисте сами

Самим уписом детета у предшколску установу Ви као родитељи постајете партнери вртића на заједничком задатку неге, васпитања и образовања детета. Стога је од велике важности да од самог почетка  негујете и развијате активну сарадњу са вртићем.  Сарадња је процес и захтева време, стрпљивост и заједничку одговорност, али и добит.

Континуирана сарадња вртићаи породице доприноси пре свега развоју детета. Када дете види да његови родитељи и васпитачи комуницирају са међусобним уважавањем и дељењем информација, и само дете ће се осећати сигурно и вољено, а информације коју су размењене ће употпунити његов развој. Даље, сарадња породице и вртића доприноси и јачању Ваше родитељске улоге. Када видите да је дете задовољно и редовно добијате информације о њему и упућени сте у живот и рад вртића, јачате поверење у установу и све више се укључујете у њен рад чиме развијате своје родитељске компетенције.

И на крају и сам васпитач има велике користи од сарадње са родитељима јер захваљујући томе је правовремено и детаљно информисан о сваком детету што му олакшава разумевање детета и пружа погодну основу за даљи рад и напредак. Задовољство родитеља и деце је уједно и потврда квалитетног васпитно-образовног рада целе установе.

Када се вратите...

Веома је важно да се придржавате одређеног распореда за долажење по дете. Од самог почетка дете треба да стекне поверење у Вас исазнање да може да рачуна да ћете се вратити онда када сте обећали. Деца врло добро памте ствари које их занимају, зато немојте мислити да ће скретањем пажње заборавити на оно што сте им обећали. Чак и мале бебе јасно знају после које активности следи долазак родитеља и показују на врата у том временском периоду. Оно што их чека иза зависи од Вас и организације коју сте направили у сарадњи са вртићем. Оно што је такође врло значајно јесте да не дозволите да у првим данима боравка у вртићу дете доведе бака,дека, тетка, беби-ситерка… Учините то баш Ви. Дете мора да зна да учествујете у његовом важном тренутку, а полазак у вртић и јесте први најважнији корак ка одрастању у животу детета.

Када узмете дете, не морате много да га запиткујете о вртићу. Деца су различита и нека ће имати потребу да поделе искуство вртића са вама, а велика већина деце неће желети код куће уопште да прича о вртићу, бар неко време. То умногоме уме да збуни Вас родитеље и чак да изазове неповерење у вртић јер немате повратнуинформацију од самог детета. Оно што треба да знате да је у дечјој глави контекст породице и вртића потпуно одвојен и деца не схватају зашто код куће треба да причају о вртићу и обрнуто. Код неке деце то изазива осећај “гушења“ вртићем. Савет је да саслушате детеако Вам нешто говори, али без претераних запиткивања. Децу ће чак више занимати како сте Ви провели дан и такав разговор ствара заједништво, развија осећај успешности и олакшава прелазак у породичну средину.

Постепено, дужим боравком детета у вртићу и сталним укључивањем родитеља у живот и рад вртића, јача се веза између породице и вртића и дете ће све више причати о вртићу. Убрзо ће свакодневна одвајања као и радост због поновног састанка постати уобичајени део дана. Треба да знате да се адаптација дететане завршава са престанком плакања детета, она тиме заправо почиње. Дете је прилагођено на вртић када радо долази у вртић, када слободно и спонтано изражава своје мисли, осећања и способности. Након адаптације, Ви ћете се суочити сановим изазовима родитељства, а Ваше дете ће научити да живот укључује и сусрете и растанке.

Не заборавите да:

 • Посетите вртић пре него што дете крене. На тај начин правовремено стичете информације о свему што следи и постепено дете припремате за промене;
 • Упознајте васпитача са особинама и навикама свог детета. На тај начин помажете васпитачу да лакше и брже разуме ваше дете;
 • Допустите детету да понесе омиљену играчку у вртић-на тај начин му обезбеђујете “сигурну базу“;
 • Ускладите ритам живота у кући и вртићу; Покушајте да још код куће уведете идентичан начин храњења, спавања, играња и сл. како дете не би трпело превише промена истовремено;
 • Одвојите време за прве дане боравка у вртићу чиме ћете дати довољно времена и себи и детету;
 • Не стављајте ни себе ни дете у “временски теснац“;
 • Растанке у вртићу учините што краћим јер дуже растајање шаље поруку о родитељским страховима и неодлучности;
 • Покажите детету да га волите и када оно одбија да остане у колективу;
 • Поштујте упутства стручног особља о динамици адаптације;
 • Нема потребе за журбом јер то касније може изазвати тзв. закаснелу адаптацију;
 • Будите тачни када долазите по дете и долазак повежите са конкретном активношћу (после спавања, ручка и сл.);
 • Имајте много разумевања за дететова осећања и реакције;
 • Будите истрајни, доследни и бескрајно смирени и стрпљиви.
 • Не заборавите да ће се дете прилагодити на вртић оног тренутка када Ви постанете спремни за одвајање;
 • Уживате и будете срећни, јер вас и Ваше дете очекује низ нових искуства у улога које ће добринети развоју детета и развијању Ваше родитељске улоге.

 

СРЕЋАН ПОЛАЗАК У ВРТИЋ!